HomeRechtsgebiedBrochure echtscheidingHuwelijksgoederengemeenschap

Huwelijksgoederengemeenschap


Vanaf 2018: Wet Beperking wettelijke gemeenschap van goederen

In de huidige wetgeving (vóór 2018) worden bij een echtscheiding alle schulden en bezittingen 50-50 tussen u en uw echtgenoot verdeeld. Hetzelfde geldt voor de bezittingen en schulden die de partijen voor het huwelijk hebben opgebouwd. Voor huwelijken na 1 januari 2018 is er echter een nieuw wettelijk uitgangspunt van toepassing op de huwelijksgoederengemeenschap. 

Wettelijk uitgangspunt 2018 voor huwelijksgoederengemeenschap

De nieuwe wet is een beperking van de huidige gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden die een partij vóór het huwelijk had, blijven eigendom van deze persoon. Enkel bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, worden gemeenschappelijk verklaard. Erfenissen en schenkingen zijn geen onderdeel van de gemeenschap van goederen, tenzij er een ‘insluitingsclausule’ is opgenomen in het testament of bij de schenking.

Voor wie?
Het nieuwe wettelijke uitgangspunt geldt alleen voor huwelijken die vanaf 1 januari 2018 worden gesloten. Als  u voor deze datum bent getrouwd geldt het oude systeem. Van belang is om te weten dat de gemeenschap van goederen eindigt zodra de echtscheidingsprocedure aanhangig is gemaakt en aan de Rechtbank wordt gevraagd om dit in het zogenaamde huwelijksgoederenregister op te nemen. Onze advocaten regelen dit standaard.

Heeft u vragen, of wilt u een globaal advies? Wij staan dagelijks voor u klaar in onze vestigingen in Velsen-Zuid, Alkmaar en Haarlem.

Neem direct contact op

 

Bekijk ook: blog Het “nieuwe trouwen” door mr. Raquella Bottenheft

 

<< Terug

Volgende >>