Alimentatie en corona

Door mw. S.E.P. Wester-Kulsdom

In sommige gevallen leidt de uitbraak van het coronavirus tot problemen m.b.t. het betalen van partner- en/of kinderalimentatie.

Vaak is het voor de korte termijn geen probleem, maar aangezien deze coronacrisis momenteel al langere tijd duurt, is het onvermijdelijk dat dit geen weerslag zal hebben op het te betalen alimentatiebedrag en in sommige gevallen tot problemen en zorgen zal leiden.

Normaliter is het mogelijk om het te betalen alimentatiebedrag te wijzigen, indien de financiële omstandigheden wijzigen. Dat geldt zowel voor partner- als kinderalimentatie.

Maar hoe zit dat in tijden van crisis?

Mensen in loondienst kunnen hun baan kwijtraken, maar ook als ondernemer kan het zo zijn dat er vanwege de coronacrisis een flinke omzetdaling is. Indien u niet met uw ex-partner tot een aanpassing kunt komen, dan kan de rechtbank worden verzocht om de alimentatie te verminderen.

Dit geldt ook in het geval u in het verleden een niet-wijzigingsbeding ten aanzien van de partneralimentatie bent aangegaan (in de zin van artikel 1:401 lid 1 BW). De coronacrisis is een uitzondering, waardoor het in dit geval wellicht mogelijk is om een (tijdelijke) wijziging te verzoeken bij de rechtbank.

In alle gevallen is het raadzaam om u te laten adviseren door een advocaat.

Tanger Advocaten beschikt over gespecialiseerde advocaten die lid zijn van de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsbemiddelaars, de vFAS. Zij kunnen u bij uitstek adviseren, bemiddelen als mediator óf namens u een verzoek indienen bij de rechtbank.

Heeft u advies nodig of wilt u zich vrijblijvend laten informeren, neem dan contact met ons op door te bellen naar 0255 – 547 800 of stuur een e-mail: info@tanger.nl

Lees hier meer over het rechtsgebied Familierecht.

Heeft u een kwestie of een vraag?

Bel 06 – 528 659 02 of laat uw gegevens achter