De cadeaubon, geen speelgoed!

Cadeaubon na faillissement

De afgelopen week was het veelvuldig in het nieuws, de rijen bij de kassa’s van de inmiddels failliet verklaarde speelgoedketen Intertoys.

Nadat de keten had laten weten dat er nog tienduizenden cadeaubonnen in omloop waren, met daarop in totaal 1 miljoen euro aan tegoeden, leidde dit tot een massale run op de winkels. Consumenten probeerden hun cadeaubonnen in te wisselen voor speelgoed.

Nadat er vervolgens ook nog een computerstoring uitbrak, waarschijnlijk als het gevolg van een DDos-aanval, leidde dit tot lange wachtrijen bij de kassa’s met frustraties bij de consumenten tot gevolg.

In sommige gevallen reageerden consumenten woedend, en ontstonden er opstootjes. Sommige medewerkers van Intertoys werden zelfs fysiek aangevallen. Medewerkers die – ondanks dat er naar alle waarschijnlijkheid een doorstart van de speelgoedketen zal komen – ook in onzekerheid verkeren of zij hun baan wel zouden behouden. Naar verwachting zullen vele vestigingen toch definitief gesloten worden.

Het lijkt misschien allemaal mooi, zoals de cadeaubonnen aangeprezen werden op de website van Intertoys:

 

“Als je een cadeau moet kopen en maar niet kunt kiezen wat je wil geven, kun je ook een Intertoys cadeaubon aanschaffen. De Intertoys cadeaubon wordt ook wel een Intertoys Giftcard genoemd en is aan te schaffen in de fysieke winkels van Intertoys. Je kunt zelf kiezen welke waarde je op de cadeaubon wil zetten, als deze waarde maar minimaal 5 euro betreft. En omdat je alle producten in het aanbod van Intertoys met de giftcard kunt kopen, kan de persoon die jouw kadokaart krijgt zelf kiezen waar hij of zij deze kadokaart aan wil besteden. Het aanschaffen van een Intertoys Giftcard in de online shop van de speelgoedwinkel is niet mogelijk.”

Maar, inmiddels staat het volgende statement te lezen op de website van Intertoys

“De Intertoys en Toys XL kadokaarten konden tot en met zondag 24 februari worden ingeleverd in de winkels van Intertoys en op Intertoys.nl. Inmiddels is dit niet meer mogelijk en is de waarde van deze kaarten komen te vervallen.”

Consumentenrecht

In het recht zijn er speciale regels in het leven geroepen om specifiek consumenten te beschermen. Het zogenaamde consumentenrecht. Daarbij is de achterliggende gedachte dat bij het sluiten van een overeenkomst met een professionele partij, de consument vaak de zwakkere partij is, en daarom meer bescherming verdient.

Maar een speciale regeling die consumenten beschermt tegen het vervallen van de waarde van een cadeaubon is er niet.

Faillissement

Het is dan ook geen onwil van de curatoren geweest, maar een cadeaubon is niets meer (of minder) dan een vorderingsrecht op de (failliete) onderneming. De consument heeft geen extra rechten boven andere schuldeisers. Zo lang de onderneming niet failliet is, is er geen probleem, maar daarna staan zij in praktijk met lege handen.

Dit betekent dat de waarde op de kaart voor de consumenten in principe verdampt is, en zij alleen nog hun vordering bij de curatoren van Intertoys in kunnen dienen. Vorderingen die naar alle waarschijnlijkheid toch niet uitgekeerd kunnen worden. Evenmin zullen de cadeaubonnen bij een doorstart van Intertoys door een nieuwe eigenaar, ingewisseld kunnen worden, althans er is geen juridische basis om dat af te dwingen.

Ontwikkelingen

Ogenblikkelijk na het uitspreken van het faillissement van Intertoys, gingen er in de politiek stemmen op om voor cadeaubonnen nieuwe regels op te stellen om de consumenten bij een eventueel faillissement beter te beschermen.

Zo ver is het echter nog lang niet, en tot die tijd dienen consumenten zich te realiseren dat in het geval van een faillissement geldt: een cadeaubon, geen speelgoed!

Heeft u vragen over uw rechtspositie als schuldeiser in een faillissement, of over andere aspecten van het faillissementsrecht? Neemt u dan vrijblijvend contact op met één van onze specialisten op dit rechtsgebied.

Neem direct contact op

 

Over Mr. T. Slotema

Tim is een allround ondernemingsrechtadvocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en faillissementsrecht. Hij combineert zijn opgedane commerciële kwaliteiten als consultant in executive search met een open en pragmatische aanpak.

Bekijk profiel
Kantoor Velsen-Zuid 0255-547800
Rechtstreeks 06-427 42 547
E-mail t.slotema@tanger.nl

Heeft u een kwestie of een vraag?

Bel 06 – 528 659 02 of laat uw gegevens achter