Eerste homologatie van een akkoord onder de WHOA

Inleiding
Op 1 januari jl. is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking getreden. Tot voor kort hebben rechters alleen maar pauzes en betaalschorsingen ingelast om zodoende bedrijven de kans te geven om een akkoord te bewerkstelligen met de schuldeisers.

Uitspraak
De rechtbank Noord-Holland heeft op 19 februari jl. voor het eerst een akkoord gehomologeerd (lees: verbindend verklaard voor iedereen) onder de WHOA.  Ruim 90% van de concurrente schuldeisers stemde vóór het akkoord; slechts 7 van de 74 stemden tegen.

De concurrente schuldeisers moeten genoegen nemen met 16% van hun vordering; de fiscus stemde in met 21%. Dit laatste is overigens interessant. De fiscus is een preferente schuldeiser, met “meer rechten”. Bij schuldeisersakkoorden van vóór het WHOA-tijdperk stemde de fiscus in principe alleen in, indien zij het dubbele percentage van de concurrente schuldeisers ontving.

Gevolgen
Voor bedrijven in financiële moeilijkheden is dit een belangrijke uitspraak. Het is belangrijk om een WHOA-akkoord zorgvuldig voor te bereiden, zodat het voorstel kans van slagen heeft. Het is verstandig om daarbij juridisch advies in te winnen.

Vragen?
Heeft u vragen over de WHOA? Neem dan vrijblijvend contact op met ons kantoor via 0255 – 547 800 of rechtstreeks met mr. Tim Slotema via t.slotema@tanger.nl of 0255 – 547 817.

Over Mr. T. Slotema

Tim is een allround ondernemingsrechtadvocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en faillissementsrecht. Hij combineert zijn opgedane commerciële kwaliteiten als consultant in executive search met een open en pragmatische aanpak.

Bekijk profiel
Kantoor Velsen-Zuid 0255-547800
Rechtstreeks 06-427 42 547
E-mail t.slotema@tanger.nl

Heeft u een kwestie of een vraag?

Bel 06 – 528 659 02 of laat uw gegevens achter