Inkoop Google AdWords: inbreuk op het merk- en handelsnaamrecht?

Om naamsbekendheid te verwerven en goed vindbaar te zijn via Google doen veel bedrijven het: inkopen van speciale zoekwoorden via de betaalde zoekmachineadvertentiedienst van Google, Google AdWords. Deze ‘keywords’ zorgen ervoor dat jouw bedrijf met een advertentie (een commercieel/gesponsord zoekresultaat) boven de organische resultaten van de zoekopdracht komt te staan.

Maar wat nou als je merkt dat een bepaalde zoekterm met jouw merk- of handelsnaam wordt gebruikt door een concurrent, zoals in de recente zaak van Rataplan Beheer tegen de Kringloopwinkel Alkmaar?

Wat is er precies gebeurd in deze zaak en wat kan jij hiertegen als ondernemer doen?

Rataplan Beheer exploiteert kringloopwinkels met de naam Rataplan in Nederland, waaronder een locatie in Alkmaar. Zij heeft haar naam RATAPLAN en logo …. vastgelegd in de Benelux middels twee verschillende merkregistraties. Een lokale kringloopwinkel in Alkmaar, genaamd Kringloopwinkel Alkmaar, heeft (zoals zoveel bedrijven) zoekwoorden ingekocht via Google AdWords (advertising keywords) om zo via verschillende zoekwoorden als advertentie bovenaan de zoekresultaten te komen.

In mei 2019 heeft Rataplan Beheer geconstateerd dat de Kringloopwinkel Alkmaar gebruik maakte van het AdWord ‘Rataplan’ of ‘Rataplan Alkmaar’ in de zoekmachine van Google. Rataplan Beheer heeft de Kringloopwinkel Alkmaar gesommeerd om iedere inbreuk op de merk- en handelsnaam van Rataplan Beheer te staken en gestaakt te houden.

Meer specifiek: de Kringloopwinkel Alkmaar is gesommeerd om Google binnen vijf werkdagen te verzoeken de Google AdWord-overeenkomst met betrekking tot “Rataplan” te beëindigen en de zoekresultaten te verversen, zodat niet langer wordt verwezen naar de website van Kringloopwinkel Alkmaar bij het zoeken naar deze woorden. De partijen hebben daarna een gentlemen’s agreement gesloten en Kringloopwinkel Alkmaar heeft de toezegging gedaan de handels- en merknaam ‘Rataplan’ niet meer te zullen inkopen als AdWord.

Vervolgens heeft Rataplan Beheer in december 2019 geconstateerd dat Kringloopwinkel Alkmaar dit keer het woord ‘Rataplan Zijperstraat’ had ingekocht als AdWord. Rataplan Beheer is een kort geding gestart, op grond van merk- en handelsnaam inbreuk, tegen Kringloopwinkel Alkmaar. Rataplan Beheer heeft opnieuw gevorderd om elk gebruik van Rataplan te verbieden ter aanprijzing van de waren en diensten in de kringloopbranche door middel van Google advertentiediensten.

Uitspraak: de rechtbank in Haarlem gaat mee met de eis van Rataplan Beheer en:

  • “beveelt Kringloopwinkel Alkmaar met onmiddellijke ingang na betekening van dit vonnis elk gebruik van de merk- en handelsnaam “Rataplan” ter aanprijzing van eigen waren en diensten in de kringloopbranche door middel van de Google advertentiedienst te staken en gestaakt te houden;
  • beveelt Kringloopwinkel Alkmaar met onmiddellijke ingang na betekening van dit vonnis alle nog vindbare of geplande Google advertenties met de merk- en handelsnaam “Rataplan” te verwijderen/in te trekken, met verzending van bewijzen hiervan aan de advocaat van Rataplan Beheer;
  • verbind een dwangsom van € 5.000,- EURO voor iedere overtreding van de hiervoor genoemde bevelen en € 500,00 voor iedere dag dat zij in gebreke blijft aan de hiervoor genoemde bevelen te voldoen, met een maximum van in totaal € 25.000,00.’’
    Partijen dragen ieder hun eigen proceskosten.

Lees hier de gehele uitspraak van de Voorzieningenrechter d.d. 12 februari 2020.

Heb jij ook zoiets meegemaakt met een ander bedrijf dat adverteert met jouw bedrijfsnaam en wil je weten wat je daartegen kunt doen? Of koop jij als bedrijf zoekwoorden in via Google AdWords en wil je zeker weten dat je geen inbreuk maakt op andermans merk- en/of handelsnaam?

Neem dan contact op met mr. Roos Sibbes, per e-mail: r.sibbes@tanger.nl of telefonisch: 023-512 1400. Zij helpt je graag verder!

Heeft u een kwestie of een vraag?

Bel 06 – 528 659 02 of laat uw gegevens achter