UBO registratie
Heeft u de UBO(‘s) van uw onderneming al geregistreerd?
UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ ofwel de uiteindelijk belanghebbende van een onderneming. Sinds 27 september 2020 zijn ondernemingen in Nederland verplicht de UBO te registreren bij de Kamer van Koophandel. De registratieplicht volgt uit de gewijzigde vierde anti-witwasrichtlijn. Het doel van die richtlijn is het bestrijden van financieel economische delicten, zoals witwassen en terrorisme-financiering.
De registratieplicht geldt voor (niet-beursgenoteerde) bv’s, nv’s, stichtingen, verenigingen, personenvennootschappen, coöperaties en de onderlinge waarborgmaatschappij. Eenmanszaken en beursgenoteerde vennootschappen hoeven zich dus niet te registeren.
De (natuurlijke) persoon die wordt aangemerkt als UBO heeft meer dan 25% van de aandelen/stemrechten in de onderneming of heeft de feitelijke zeggenschap. Met feitelijke zeggenschap wordt bijvoorbeeld de bestuurder van een vennootschap bedoeld. Na registratie worden van deze persoon gegevens openbaar gemaakt, te weten: voor- en achternaam, geboortemaand en -jaar, nationaliteit, woonstaat en het belang in de onderneming.
Heeft u buitenlandse ondernemingen? Dan is het uitgangspunt dat de UBO wordt ingeschreven in het land waar de onderneming is opgericht.
Ondernemingen die in Nederland onder de verplichting vallen, moeten de UBO(‘s) inschrijven vóór 27 maart 2022. Dit lijkt nog ver weg, maar als u te laat bent, riskeert u een boete. Begin dus op tijd.
Tanger Advocaten beschikt over de nodige ervaring met de registratie van UBO’s. Heeft u hulp nodig bij de registratie of wilt u de registratie uit handen geven, dan kunt u hiervoor bij ons terecht. In samenwerking met onze inhouse notaris, mr. Kees Smit (Roeda Netwerk Notarissen), die toegang heeft tot de NAU ‘Notaris Applicatie UBO’, is de registratie binnen de kortste keren geregeld.
Wilt u zich vrijblijvend laten informeren, neem dan contact met ons op door te bellen naar 0255 – 547 800 of stuur een e-mail: info@tanger.nl