PENSIOEN – Wat is de kernactiviteit van uw onderneming?

Onlangs heeft de kantonrechter bepaald dat het bedrijf Deliveroo voor al zijn medewerkers met een arbeidsovereenkomst pensioenpremies moet gaan betalen. In geschil was de vraag wat de kernactiviteit vormt van Deliveroo. Het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg stelde zich op het standpunt dat Deliveroo aan alle voorwaarden voldoet om verplicht aan het fonds deel te nemen. Het pensioenfonds stelt dat het bedrijf tegen een vergoeding goederen (maaltijden) over de weg vervoert en dit de kernactiviteit vormt van de onderneming.

Deliveroo was het daar niet mee eens. Volgens Deliveroo zou niet het bezorgen van maaltijden, maar het bieden van een online platform voor restaurants de kernactiviteit zijn. De bezorging zou slechts een onderdeel van de marketingstrategie vormen. Deliveroo vindt zichzelf dan ook geen bezorgdienst, maar een technologiebedrijf waardoor aansluiting bij het pensioenfonds niet verplicht zou zijn.

De kantonrechter oordeelde dat de kernactiviteit van Deliveroo het bezorgen van goederen over de weg is en dus verplicht moet deelnemen aan het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg. Dit betekent dat Deliveroo circa € 640.000 aan achterstallige premies dient te betalen.

Lees hier de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam van 26 augustus 2019.

Wilt u meer informatie over pensioenrecht, of andere aan het arbeidsrecht gerelateerde onderwerpen? Neemt u dan vrijblijvend contact op met één van onze specialisten op dit rechtsgebied.

Over Mr. M. Schildwacht

Mitchel is advocaat voor ondernemers en particulieren op het gebied van het arbeidsrecht, ondernemingsrecht en vastgoedrecht. De werkwijze van Mitchel kenmerkt zich door eerlijkheid en daadkracht in een proactieve samenwerking met zijn cliënt. Hij behandelt zijn zaken met expertise en een vooraf met zijn cliënt afgesproken strategie.

Bekijk profiel
Kantoor Velsen-Zuid 0255-547800
Rechtstreeks 06-517 97 853
E-mail m.schildwacht@tanger.nl

Heeft u een kwestie of een vraag?

Bel 06 – 528 659 02 of laat uw gegevens achter