Skiongeval, wie is aansprakelijk?

Veel mensen kijken elk jaar weer reikhalzend uit naar de skivakantie. Dit jaar gooit de pandemie helaas roet in het eten. Hopelijk is het binnenkort wel weer mogelijk om sneeuwpret te hebben op de indoor skibanen in ons land. Helaas komen er ook op deze indoor skibanen ongelukken voor. Wat als je tijdens het skiën een ongeval overkomt door een andere skiër? Wie is er dan aansprakelijk voor de door jou geleden en te lijden schade? Gelden de regels op de skipistes in het buitenland ook op de indoor skibanen in Nederland?

Verkeersregels opgesteld door de FIS

Skiën brengt net als andere sporten risico’s met zich mee. De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft verkeersregels voor de piste opgesteld. Met deze regels wordt geprobeerd om ongelukken op de piste te voorkomen. Als skiër ben je verplicht om de regels te kennen en je eraan te houden. Overigens gelden deze regels ook voor de overige gebruikers van de piste, waaronder snowboarders, langlaufers en mensen op de slee. Voor een overzicht van de regels klik je hier. De regels van de FIS gelden op alle pistes. Je dient je dus ook aan deze regels te houden op de indoor skibanen in Nederland.

Skiongeval op de indoor skibaan

Onlangs heeft de rechter uitspraak gedaan over de vraag, wie aansprakelijk was voor letselschade opgelopen na een skiongeval op de indoor skipiste van Spaarnwoude. Tijdens een skiles is een vrouw omver geskied door een andere skiër. Als gevolg van dit ongeval heeft zij letsel aan haar onderbeen opgelopen. Partijen raakten het niet eens over de vraag, wie schuld had aan dit ongeval en wie de schade moest dragen.

De rechter overweegt, dat van het overtreden van een zorgvuldigheidsnorm in de gegeven omstandigheden in ieder geval sprake is, als vast komt te staan dat de gedaagde als van bovenkomende skiër bij het inhalen van de skiester met haar in botsing is gekomen. De skiër heeft de skiester blootgesteld aan een groter gevaar dan de skiester in de gegeven omstandigheden hoefde te verwachten. Op grond van in ieder geval de geldende FIS-regels mocht de skiester namelijk verwachten dat zij als voorligger voorrang had en dat een achteropkomende skiër haar veilig zou passeren of op afstand bleef en zijn spoor zo koos dat hij  de voor hem skiënde persoon niet in gevaar bracht. Ook binnen deze sport- en spelcontext had de skiër de botsing dus moeten voorkomen.

Eigen schuld?

Er wordt door de skiër nog een beroep gedaan op eigen schuld van de skiester. Hier gaat de rechter niet in mee. Ook hier worden de FIS-regels genoemd. Zo dient iedere skiër zich zodanig te gedragen dat andere skiërs niet in gevaar worden gebracht of schade wordt toegebracht. De van achter komende skiër dient zijn skispoor zo te kiezen dat hij de voor hem bewegende skiërs niet in gevaar brengt. Inhalen is toegestaan, maar alleen met een afstand die de ingehaalde skiër genoeg ruimte laat voor al zijn of haar bewegingen. Nergens blijkt uit, dat de skiester aan het ontstaan van letsel heeft bijgedragen.

De skiër is dus aansprakelijk voor de volledige schade, die de skiester als gevolg van het ongeval heeft geleden en nog zal lijden.

Letsel opgelopen tijdens het skiën of een andere sport- of spelsituatie? Neem dan vrijblijvend contact op met onze letselschade advocaten voor een gratis eerste adviesgesprek.

Over Mr. drs. M.A.M. de Vries-Meijer

Mona de Vries-Meijer is sinds 2007 advocaat. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van letselschade en overlijdensschade zaken, met focus op ondernemers met letsel. Daarnaast is zij gespecialiseerd in insolventierecht.

Bekijk profiel
Kantoor Alkmaar 072-5744409
Rechtstreeks 072-5140069
E-mail m.de.vries@tangerboddaert.nl

Heeft u een kwestie of een vraag?

Bel 06 – 528 659 02 of laat uw gegevens achter