Sportongeval? Wat nu?
Je bent lekker aan het voetballen en een tegenstander komt er zo hard in dat je jouw been breekt. Later blijkt dat je blijvend letsel hebt en dat je niet meer kunt werken. Je bent zelfstandige en hebt geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je hebt een enorme schade. Kan je die tegenspeler dan aansprakelijk houden voor jouw schade?
Onrechtmatige daad
Als je op straat loopt en iemand schopt jou waardoor je je been breekt, wordt dat juridisch gezien als een onrechtmatige daad. Degene die dat letsel heeft toegebracht is aansprakelijk voor jouw schade. Bij sport en spel is dat anders. Er is niet snel sprake van aansprakelijkheid. Zelfs niet als je letsel oploopt door toedoen van een tegenstander die de spelregels heeft overtreden.
Verhoogde drempel van aansprakelijkheid
Het idee achter deze zogenaamde verhoogde drempel voor aansprakelijkheid is dat sport en spel nu eenmaal risico’s met zich meebrengt. In de hitte van het spel begaat iemand wel eens een overtreding en soms meer dan dat. Zolang dat niet buitensporig is en er geen sprake is van opzet, zal de speler die de overtreding heeft begaan, niet snel aansprakelijk zijn. Er zijn echter situaties waarin er wel sprake is van aansprakelijkheid. Als je ernstig letsel hebt opgelopen tijdens het sporten of in een spelsituatie, is het altijd verstandig om advies te vragen aan een gespecialiseerde letselschade advocaat. Onze advocaten staan voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.
Over Mr. F.M. Veerman
Frank werkt vanaf januari 2003 bij Tanger Advocaten N.V. waar hij een brede praktijk voert maar zich voor een groot deel toelegt op zijn specialisaties, zijnde het aansprakelijkheidsrecht en het bouwrecht.
Bekijk profiel