Spoedwet tijdelijke huurovereenkomsten en andere nieuwe maatregelen

 

In crisistijd gaan de ontwikkelingen snel en dat geldt zeker voor het huurrecht, waar de pijn door velen hard gevoeld wordt.

Vandaag verscheen een brief van de Minister aan de Tweede Kamer naar aanleiding van Kamervragen over huisuitzettingen. We zetten voor u de belangrijkste punten op een rij.

Spoedwet tijdelijke huurcontracten

Er komst een spoedwet waarin de huurovereenkomst voor bepaalde tijd (voor woningen) verlengd kunnen worden. Tot nu was het zo dat een tijdelijke huurovereenkomst voor woonruimte van rechtswege eindigt als de verhuurder tijdig het einde van de huur heeft aangezegd. Onderdeel van een set afspraken met grote woonpartijen is dat deze tijdelijke contracten tijdens de crisis verlengd kunnen worden.

Geen huisuitzettingen en geen afsluiting water/elektra

Hoofdmoot van de afspraken met de grote verhuurders is dat voorlopig geen huisuitzettingen zullen plaatsvinden. Dat lag overigens al niet in de rede omdat de rechtbanken alleen nog in zeer spoedeisende gevallen zittingen toestaan, waarbij ontruimingen niet worden aangemerkt als urgente zaken.

De drinkwatersector en energieleveranciers hebben toegezegd dat de levering van water en energie tijdens de crisis niet zal worden afgesloten. Dat geldt overigens niet alleen voor de huursector maar ook voor koopwoningen.

Geen incassokosten, maatwerkoplossingen

Met de grote verhuurders is voorts afgesproken dat zij geen incassokosten in rekening brengen als de coronamaatregelen leiden tot huurachterstand. Voorts wordt aangedrongen op maatwerkoplossingen waar dat nodig is. In dat verband verwijst de Minister in zijn brief ook naar het recente Sociaal Huurakkoord, waarin wooncorporaties ruimte wordt gegeven om maatwerkoplossingen te zoeken voor huurders in financiële problemen. De huidige crisis lijkt bij uitstek een aanleiding om van die mogelijkheden gebruik te maken.

Huurt of verhuurt u woonruimte en wenst u advies of bijstand? Neem dan contact op met mr. Romana le Roy via 06-42284315 of r.leroy@tanger.nl.

Lees ook onze andere artikelen over Corona-gerelateerde onderwerpen:

Over Mr. R.G.N. le Roy

Romana le Roy is boven alles een gedreven advocaat. Dat zeggen ook haar cliënten. Ze heeft een brede praktijk met de focus op vastgoedrecht en contractenrecht. Adviseren en procederen voor huurders en verhuurders, kopers en verkopers, makelaars en taxateurs, erfpachters en appartementseigenaren, horecaondernemingen en winkels. Particulieren en ondernemers die graag met Romana werken. Haar cliënten noemen haar volhardend en leuk om mee te werken.

Bekijk profiel
Kantoor Haarlem 023-5121400
E-mail r.leroy@tanger.nl

Heeft u een kwestie of een vraag?

Bel 06 – 528 659 02 of laat uw gegevens achter