Vakantie opnemen in Corona-tijd

De schoolvakanties zijn weer voorbij. Deze zomer zal de vakantie voor de meeste mensen anders dan anders zijn verlopen. In deze tijd is het plannen van een vakantie wat omslachtiger dan voorheen.

Vakantie terugdraaien

Hoe zit dat eigenlijk als je al vakantiedagen had opgenomen, maar later blijkt dat je reis niet door kan gaan? Kun je dan je vakantieverzoek intrekken? In principe niet. Als de vakantie eenmaal is goedgekeurd, kun je slechts in overleg met je werkgever de opname van vakantiedagen terugdraaien. Andersom kan een werkgever die eerder akkoord was gegaan met het vakantieverzoek van een werknemer, daar wel op terugkomen als er sprake is van ‘gewichtige redenen.’ Denk daarbij aan plotselinge drukte door een grote spoedorder of uitval van de collega die jou tijdens je vakantie zou vervangen. De werkgever moet dan wel in overleg treden met de werknemer en hij moet de schade vergoeden die de werknemer eventueel lijdt. Denk daarbij aan annuleringskosten of extra kosten bij het later opnieuw boeken van de vakantie.

Verplicht vakantie opnemen

In deze tijd doen ook veel werkgevers een beroep op werknemers om vakantie op te nemen terwijl ze dat eigenlijk niet van plan waren. Kunnen zij hun werknemers daartoe verplichten? Ook hierop is het antwoord nee. Wel kan het zo zijn dat in de arbeidsovereenkomst of cao enkele dagen per jaar als verplichte vakantiedagen zijn aangemerkt. Daarnaast is het voor werkgevers soms mogelijk om werknemers te verplichten ADV- of ATV-dagen op te nemen. Het is dus verstandig om dat na te gaan.

Thuisquarantaine

En hoe zit het tenslotte als je na terugkomst van vakantie in thuisquarantaine moet? Als je in deze periode kunt thuiswerken, zal je werkgever dat moeten toestaan. Lukt dat niet, dan zul je ook daarvoor vrije dagen moeten opnemen.

Vakantie opnemen kan in deze tijd een heel gedoe zijn. Ook voor werkgever is het vaak balanceren tussen de bedrijfsbelangen en het recht van werknemers om vakantie op te nemen. Maar voor beiden geldt: met overleg kun je een heel eind komen. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Mitchel Schildwacht.

 

Over Mr. M. Schildwacht

Mitchel is advocaat voor ondernemers en particulieren op het gebied van het arbeidsrecht, ondernemingsrecht en vastgoedrecht. De werkwijze van Mitchel kenmerkt zich door eerlijkheid en daadkracht in een proactieve samenwerking met zijn cliënt. Hij behandelt zijn zaken met expertise en een vooraf met zijn cliënt afgesproken strategie.

Bekijk profiel
Kantoor Velsen-Zuid 0255-547800
Rechtstreeks 06-517 97 853
E-mail m.schildwacht@tanger.nl

Heeft u een kwestie of een vraag?

Bel 06 – 528 659 02 of laat uw gegevens achter