Vervangende toestemming voor verhuizing

Na een scheiding bepalen ouders gezamenlijk bij wie de kinderen hun hoofdverblijfplaats hebben. Maar wat als die ouder plots met de kinderen wil verhuizen? Mag dat zomaar?

Voor een verhuizing met de kinderen heb je toestemming nodig van de andere ouder. Stemt de andere ouder niet met het verhuizingsverzoek in, dan kan de rechter vervangende toestemming geven.

Bij de beoordeling van een verzoek om vervangende toestemming voor verhuizing zal de rechter alle omstandigheden van het geval betrekken. Vragen die daarbij volgens de Hoge Raad aan bod moeten komen zijn:

  • Bestaat er een noodzaak om te verhuizen?
  • Is de verhuizing goed doordacht en voorbereid?
  • Heeft de verhuizende ouder maatregelen getroffen om de gevolgen van de verhuizing voor de kinderen en de andere ouder te beperken?
  • Zijn de ouders in staat tot het plegen van goed overleg?
  • Wordt het recht van de andere ouder en van de kinderen op onverminderd contact in een vertrouwde regeling voldoende gewaarborgd?
  • Kan de huidige invulling van de zorgregeling met de andere ouder worden voortgezet?
  • Is er sprake van een ruime zorgregeling met de andere ouder?
  • Hoe oud zijn de kinderen en wat is hun mening over een verhuizing? Zijn de kinderen geworteld in hun leefomgeving?
  • Wat zijn de (extra) kosten voor omgang na een verhuizing?

Indien je wilt verhuizen met jouw kinderen, moet je dus goed onderbouwen waarom de verhuizing zowel jouw belangen als die van de kinderen behartigd. Zo kan je benadrukken dat een nieuwe baan in een andere woonplaats financiële voordelen heeft, wat de kinderen ten goede komt. Daarbij dien je wel rekening te houden met het recht op family life van de kinderen en de andere ouder.

Indien je juist wilt voorkomen dat de andere ouder met de kinderen gaat verhuizen, moet je beargumenteren waarom een verhuizing de belangen van jouw kinderen schaadt. Bijvoorbeeld door aan te geven dat jij de kinderen dan minder kan zien of dat de kinderen dan tegen hun wil in moeten wisselen van school.

Hoe de rechter uiteindelijk zal oordelen, zal per gezin verschillen. De uitkomst is niet altijd even voorspelbaar. Een advocaat kan de verschillende scenario’s voor jou schetsen en jou adviseren over jouw positie. Het is daarom raadzaam tijdig een advocaat in te schakelen.

Heb je vragen over het krijgen van vervangende toestemming voor een verhuizing met kinderen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze familierechtadvocaten. Zij helpen je graag verder.

Raquella Bottenheft
Zoë Houben

Neem direct contact op

Over Mr. Z.C.E. Houben

Zoë focust zich op het personen- en familierecht. Zij is een betrokken, enthousiaste en gedreven advocaat.

Bekijk profiel
Kantoor Velsen-Zuid 0255-547800
Rechtstreeks 06-528 65 892
E-mail z.houben@tanger.nl

Heeft u een kwestie of een vraag?

Bel 06 – 528 659 02 of laat uw gegevens achter