Nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof

Op 2 augustus jl. is de nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof ingegaan. Vanaf die datum kunnen ouders met een arbeidsovereenkomst (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof opnemen. De overheid wil op die manier stimuleren dat ouders beter kunnen wennen aan de nieuwe gezinssituatie. 

Betaald ouderschapsverlof 

Ouders hebben totdat hun kind 8 jaar oud is recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Per 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit gaat via een uitkering via UWV. De uitkering is 70% van hun dagloon (tot 70% van het wettelijk vastgestelde maximum dagloon). Het staat werkgevers uiteraard vrij om dit percentage aan te vullen. 

De belangrijkste punten op een rij

  • Minimaal 1 en maximaal 9 werkweken.
  • Ouders kunnen het verlof flexibel opnemen (bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken).
  • Ouders moeten het verlof opnemen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind, of binnen 1 jaar na opname in het gezin als het om een adoptie- of pleegkind gaat en het kind nog geen 8 jaar is.
  • Niet opgenomen werkweken betaald ouderschapsverlof kunnen ouders nog wel opnemen als onbetaald ouderschapsverlof.
  • De uitkering van UWV kan worden aangevraagd nadat minimaal 1 keer het aantal uren van de werkweek verlof is opgenomen.
  • Het ouderschapsverlof geldt ook voor (sommige) ouders die vóór 2 augustus 2022 een kind hebben gekregen. Het kind moet dan op 2 augustus 2022 jonger dan 1 jaar zijn. Ook moeten de ouders (althans, 1 van de ouders) op dat moment werknemer zijn en nog niet het volledige recht op onbetaald ouderschapsverlof hebben opgenomen. Ook in deze situatie geldt dat alleen betaald ouderschapsverlof kan worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. 

Neem contact op

Heeft u vragen over deze nieuwe regeling of andere arbeidsrecht gerelateerde zaken? Neem dan vrijblijvend contact op met ons kantoor via 0255 – 547 800 of rechtstreeks met mr. Tim Slotema via t.slotema@tanger.nl of 0255 – 547 817.

Over Mr. T. Slotema

Tim is een allround ondernemingsrechtadvocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en faillissementsrecht. Hij combineert zijn opgedane commerciële kwaliteiten als consultant in executive search met een open en pragmatische aanpak.

Bekijk profiel
Kantoor Velsen-Zuid 0255-547800
Rechtstreeks 06-427 42 547
E-mail t.slotema@tanger.nl

Heeft u een kwestie of een vraag?

Bel 06 – 528 659 02 of laat uw gegevens achter

Meer over arbeidsrecht

Bekijk alle artikelen