Vakantiedagen, die vervallen niet zomaar!

Inleiding
In de wet is bepaald dat wettelijke vakantiedagen zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de vakantiedagen zijn opgebouwd vervallen. De wettelijke vakantiedagen over 2021 vervallen dus op 1 juli 2022. Tenzij de werknemer niet in staat is geweest vakantie te genieten. Het recht op vakantie – met behoud van loon – staat Europees rechtelijk gezien hoog in het vaandel.

Informatieplicht werkgever
De werkgever heeft een zeer vergaande zorg- en informatieverplichting en moet op precieze wijze en tijdig informeren over zowel het recht op vakantie als over het risico op verval van vakantiedagen. Dat blijkt maar weer eens uit een recent arrest van het Gerechtshof Den Haag. In dit geval ging het om een advocaat die niet meer door één deur kon met zijn werkgever, een advocatenkantoor. Beide partijen dus met verstand van zaken, zou je denken.

Geen verval vakantiedagen
De advocaat maakt aanspraak op ruim 250 opgebouwde niet-genoten wettelijke vakantiedagen, nadat de kantonrechter de arbeidsovereenkomst heeft ontbonden. En het Gerechtshof stelt de advocaat in het gelijk. Naar het oordeel van het Gerechtshof heeft de werkgever niet aan zijn zorg- en informatieplicht voldaan. De werkgever heeft onvoldoende op het verval gewezen en de werknemer niet genoeg aangespoord om vakantie op te nemen. De werkgever is niet voldoende concreet en actief geweest.

Conclusie
Pas als werkgever op dat u niet te snel ervan uitgaat dat vakantiedagen gewoon maar vervallen. Wijs werknemers erop dat ze recht hebben op vakantie (met behoud van loon!), spoor ze aan om ook daadwerkelijk met vakantie te gaan, informeer ze dat vakantiedagen kunnen vervallen en wees concreet en actief hierover. Anders kan er een dure eindafrekening volgen.

Tot slot
Heeft u vragen over verval van vakantiedagen of andere arbeidsrecht gerelateerde zaken? Neem dan vrijblijvend contact op met ons kantoor via 0255 – 547 800 of rechtstreeks met mr. Tim Slotema via t.slotema@tanger.nl of 0255 – 547 817.

Over Mr. T. Slotema

Tim is een allround ondernemingsrechtadvocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en faillissementsrecht. Hij combineert zijn opgedane commerciële kwaliteiten als consultant in executive search met een open en pragmatische aanpak.

Bekijk profiel
Kantoor Velsen-Zuid 0255-547800
Rechtstreeks 06-427 42 547
E-mail t.slotema@tanger.nl

Heeft u een kwestie of een vraag?

Bel 06 – 528 659 02 of laat uw gegevens achter

Meer over arbeidsrecht

Bekijk alle artikelen