HomeNieuwsWelke onderhoudskosten bij verhuur van commercieel vastgoed door de huurder betaald moeten worden en welke door de verhuurder?

Welke onderhoudskosten bij verhuur van commercieel vastgoed door de huurder betaald moeten worden en welke door de verhuurder?


Deze vlog verscheen eerder op www.ogwijzer.nl.

Wie welke kosten voor zijn rekening moet nemen is doorgaans afhankelijk van de wijze waarop verhuurd wordt.

Er kunnen in het algemeen drie soorten verhuur worden onderscheiden. Cascohuur, gewone huur en cascoplus.

Bij cascohuur wordt enkel de schil van het pand gehuurd. De huurder is zelf verantwoordelijk voor het aanbrengen van installaties en voorzieningen en het onderhoud daaraan.

Bij gewone huur wordt het pand inclusief voorzieningen verhuurd. De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gehuurde.

Bij cascoplus huur, worden er op verzoek van de huurder, voorzieningen door de verhuurder aangebracht. De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud. Hij zal waarschijnlijk een bedrag aan servicekosten aan de huurder doorbelasten.

Belangrijk is om altijd vooraf goede afspraken te maken en die vast te leggen in een huurovereenkomst. Dat voorkomt onduidelijkheid op het moment dat zich een defect voordoet. Bij cascohuur is het daarbij ook aan te raden om vooraf af te spreken wat er moet gebeuren met de door de huurder aangebrachte voorzieningen als de huur eindigt.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, of wenst u hulp bij het opstellen van de overeenkomst met uw (ver)huurder. Neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze specialisten van de sectie Vastgoed en Overheid:

Mr. K.R. (Kevin) Stephan,
Mr. R.G.N. (Romana) le Roy,
Mr. F.W. (Frank) Horstman.Ook interessant