HomeRechtsgebiedHuurovereenkomst – VastgoedrechtHuurovereenkomst Overige bedrijfsruimte

Huurovereenkomst Overige bedrijfsruimte


Overige bedrijfsruimte wordt meestal door ondernemers of ondernemingen gehuurd. Het verschil met winkelruimte, is er met name in gelegen dat het gehuurde niet bestemd is om direct goederen of diensten te leveren aan winkelend publiek. Wanneer men spreekt over ‘overige bedrijfsruimte’, dan kan gedacht worden aan distributiecentra, kantoorpanden en tandartspraktijken.

Het huurrecht dat geldt voor overige bedrijfsruimte, geldt ook in de gevallen dat een particulier een ruimte huurt die geen woonruimte en geen winkelruimte is.
Overige bedrijfsruimte wordt ook wel eens aangeduid als ‘230a-bedrijfsruimte’, een verwijzing naar artikel 7:230a van het Burgerlijk Wetboek, dat de ontruimingsbescherming voor bedrijfsruimte regelt.

Huurders van bedrijfsruimte genieten slechts ontruimingsbescherming. Die beperkte bescherming is er in gelegen dat huurders van bedrijfsruimte niet (of minder) afhankelijk zijn van hun locatie en de goodwill van winkelend publiek. De ontruimingsbescherming stelt huurders van overige bedrijfsruimte in de gelegenheid om, binnen twee maanden nadat de huur eindigt, een verzoek tot ontruimingsbescherming in te dienen bij de kantonrechter.

Opzeggen van de huur van overigebedrijfsruimte kan door huurder en verhuurder tegen het einde van de aangegane huurtermijn, of met inachtneming van een termijn van één maand wanneer sprake is van huur voor onbepaalde tijd.

Bent u huurder of verhuurder van overige (bedrijfs-)ruimte en heeft u vragen over het huurrecht, wilt u geadviseerd worden of heeft u rechtsbijstand nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze gespecialiseerde advocaten.

Neem direct contact op